Žiadatelia o prostriedky z EÚ fondov nemusia byť rukojemníkmi konzultačných firi

14.10.2005 Celý región

14. 10. 2005 - Zástupcovia verejnej správy a mimovládnych organizácií sa počas uplynulého týždňa mali možnosť dozvedieť, akým spôsobom využívajú fondy EÚ vo ...
14. 10. 2005 - Zástupcovia verejnej správy a mimovládnych organizácií sa počas uplynulého týždňa mali možnosť dozvedieť, akým spôsobom využívajú fondy EÚ vo Walese. Na seminároch, ktoré zorganizovali Priatelia Zeme-CEPA, lektori z Walesu hovorili o znižovaní miery byrokracie a zjednodušení postupov pre tých, čo majú záujem o podporu zo štrukturálnych fondov.

Lektormi na seminári boli zástupcovia regionálnej samosprávy a strešnej servisnej inštitúcie pre neziskový sektor z Walesu. Na dvoch regionálnych seminároch v Banskej Bystrici a Košiciach prezentovali, akým spôsobom sprístupňujú vo Walese štrukturálne fondy zaostávajúcim regiónom a marginalizovaným sociálnym skupinám.

Potrebu spolufinancovania zo strany žiadateľov z chudobnejších oblastí vo Walese znižujú prostredníctvom tzv. kľúčových fondov, ktoré spolufinancujú regionálne samosprávy a štrukturálne fondy. „ Tieto regrantingové fondy umožňujú presunúť nadbytočnú byrokraciu súvisiacu s prípravou projektov, ale aj ich manažovaním, monitorovaním a financovaním na plecia verejnej správe. Túto činnosť financujeme z tzv. technickej pomoci prostredníctvom samotných štrukturálnych fondov. Výrazne tak uľahčujeme život tým, ktorým sú štrukturálne fondy určené – marginalizovaným skupinám a regiónom, “ hovorí manažérka prípravy projektov pre samosprávu v grófstve Carmarthenshire Elid Morrisová.

Veľa investujú do kvalitnej prípravy projektov. „ Aj tú možno financovať z technickej pomoci. Žiadatelia majú profesionálny a pritom bezplatný servis v každej fáze prípravy projektu. Každý projektový zámer je vopred prekonzultovaný so sociálnymi partnermi, ktorí majú hlavné slovo pri výbere projektov a ktorí dohliadajú na to, aby nedochádzalo k duplicite projektov a aby projekty boli v súlade s lokálnymi stratégiami. Preto je iba málo ´neúspešných´ projektov, “ konštatuje programový manažér Wales Council for Voluntary Action Darren Hollick. Takýto stav podľa účastníkov seminárov ostro kontrastuje so súčasnou situáciou na Slovensku, kde sú malí žiadatelia často rukojemníkmi drahých konzultačných firiem pochybnej kvality a kde sa na prípravu neúspešných projektov preplytvá obrovský objem verejných aj súkromných financií.

„ Podľa reakcií na seminároch možno tušiť, že sa na úrovni samospráv a občianskych organizácií začína diskutovať o možnostiach ďalšej spolupráce s partnermi z Walesu. Dúfame však, že spôsob, akým tam pristupujú k využívaniu štrukturálnych fondov, bude inšpiráciou najmä pre tých, ktorí práve teraz na Slovensku pripravujú programy pre nadchádzajúce programovacie obdobie 2007 – 2013, “ konštatuje výkonný riaditeľ Priateľov Zeme - CEPA Juraj Zamkovský, ktorý zastupuje mimovládne organizácie aj vo Výbore pre štrukturálne fondy. „ Ak by sa tak stalo, tento pokus o výmenu skúseností a príkladov zmysluplného a demokratického využívania eurofondov splnil svoj účel, “ dodal Zamkovský.

Prípravu seminárov financovala nadácia Friedrich Ebert Stiftung a podporili ho tiež Banskobystrický a Košický samosprávny kraj.
Barbora Černušáková
 

Vyberte región